
Jak správně uklízet a dezinfikovat
Nejprve všechny povrchy hloubkově očistěte. Pokud totiž nanesete dezinfekci na ušmudlanou kliku s nánosem kožních buněk, bakterie a viry nezlikvidujete. Bakterie přežijí ve špíně a hned se namnoží.
Pro důkladný úklid dodržujte následující pravidla:
- Profesionálními odmašťovacími prostředky odstraňte veškerou mastnotu. Ta totiž efektivní dezinfekci překazí stejně jako nevyčištěné spáry a škvíry nebo porézní a drážkovitý povrch.
- Hloubkové čištění je mechanická práce, jděte na něj silou. Jen koncentrovaný chemický čistič nepomůže.
- Použijte kartáče, pady (tu drsnou část houbičky na nádobí) a utěrky z mikrovlákna, které špínu zachytí i z porézního povrchu a nepustí. Případně využijte vysokotlaký čistič s ohřevem vody nebo parní čistič.
- Pokud to jde, použijte strojové čištění – například na sedačky a koberce. A jednou za čas si klidně najměte profi úklidovou firmu.
- Povrch po čištění důkladně omyjte vodou. Klidně několikrát – dokud stíráte jakoukoli nečistotu, berte to jako znamení, že musíte plochu setřít znovu. Vodu pokaždé vyměňte za čistou.
- Na různé místnosti, oblasti a povrchy používejte odlišné náčiní – nechcete přece, aby utěrka použitá na kuchyňskou linku obsahovala zbytky po leštěnce z nábytku v zasedačce.
- Důsledně se řiďte hodnotami ředění i dobou působení uvedenými na obalu. Nízká koncentrace sníží účinnost dezinfekce, při vysoké koncentraci účinek nezvýšíte. Jen byste plýtvali dezinfekcí i penězi. Některé dezinfekce navíc v příliš vysoké koncentraci poškozují povrch. Výrobce občas uvádí i teplotu vody k naředění dezinfekce. Dodržte ji.
- Dezinfekční roztok připravujte vždy těsně před použitím. Postupem času totiž přestává fungovat, například v důsledku oxidace účinných látek.
- Nikdy nemíchejte čisticí prostředky a dezinfekci dohromady. Vzájemně spolu reagují, takže nakonec nečistí ani nedezinfikují. Naopak mohou poškodit povrch nebo vytvoří zdraví škodlivé sloučeniny. Čištění a dezinfekce jsou dva samostatné kroky.
- Vždy používejte čisté pomůcky. Totéž platí pro nádoby s vodou – při čištění vždy nejprve špinavé náčiní vymáchejte v nádobě s čistou vodou, až potom namočte mop či utěrku do čisticího roztoku.
- Dezinfekční prostředky střídejte, aby si mikroorganismy nevytvořily rezistenci vůči konkrétním účinným látkám (alkoholům, chlornanům, peroxosloučeninám).
- Vždy používejte ochranné prostředky jako rukavice, při práci s žíravinami a nebezpečnými látkami se nebojte vzít i roušku nebo ochranné brýle.
- Ujistěte se, že jste nezapomněli na často opomíjená místa: kliky a koule dveří, klávesnice, myši, zábradlí, parapety, nábytek v kanceláři a zasedačkách, zásuvky u stolů, ovladače, vypínače, tlačítka ve výtazích nebo na automatech, telefony, mobily, mikrovlnky, konvice, lednice (a jejich madla) – paradoxně věci, kterých se bezmyšlenkovitě dotýkáme nejvíce.
Přečtěte si i podrobný článek, co všechno potřebujete ke správné dezinfekci ve firmě.
Napište nám nebo zavolejte pro všechno, co k úklidu a dezinfekci potřebujete.
Stáhněte si návod v PDF a přiložte ho k úklidovým prostředkům:
Jak správně uklízet a dezinfikovat
(Po kliknutí se spustí stahování)